Wednesday, 13 April 2016 21:00

Ежегодни награди за млади преводачи на Европейската комисия

28-те победители в ежегодния конкурс на Европейската комисия за млади преводачи ще получат днес своите отличия лично от комисаря по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич. Специалната церемония в Брюксел ще бъде излъчена днес пряко по интернет от 12:00 ч българско време на адрес: https://scic.ec.europa.eu/streaming/juvenes-translatores-ix-awards-ceremony

В конкурсния ден, 26 ноември 2015 г., се включиха над 3250 ученици от 736 училища в целия Европейски съюз. Те превеждаха едновременно от един на друг от 24‑те официални езика на Европейския съюз, като използваха 166 от 552 възможни езикови комбинации.

Текстовете за превод бяха посветени на Европейската година за развитие. Те бяха съставени специално за конкурса от преводачите на Европейската комисия, които също така провериха и оцениха писмените работи.
Беше определен по един победител от всяка държава членка на Европейския съюз. Сред тях е и Георги Христов от Езикова гимназия "Д-р Петър Берон" в Кюстендил, който спечели наградата за България. Днес той ще участва в церемонията със специално подготвена реч.

Read 2706 times
© 2018 Interlang ltd. All Rights Reserved. Web Agency Kaya Pro ltd.